16 octombrie 2011

Natura schizoida a fiecarui artist(prima parte)

Conform Dictionarului online: 


SCHIZOÍD, -Ă adj. (Despre o constituție mintala) Predispus spre schizofrenie; (despre o personalitate) care se caracterizeaza printr-un comportament bizar, inclinat spre izolare, spre viata interioara; schizotim. [Pron. -zo-id. / < fr. schizoïde


Am auzit vorbindu-se de o personalitate schizoida de trei ori pana acum:Doua emisiuni ale Eugeniei Voda(Herta Muller si Mircea Cartarescu) si atunci cand a trebuit sa fac testul psihologic pentru facultate.Tin minte ca mi s-au spus niste lucruri, dar au fost "justificate" indirect de oboseala cauzata de examenul de bacalaureat.Daca m-ar fi intrebat si pe mine cineva daca sunt obosita din cauza acelui examen ,le-as fi spus ca sunt obosita din alte cauze si ca ar trebui sapat mai adanc in tabieturile si amintirile mele.Iar daca testele voastre sunt "in regula" atunci nu puteti ignora niste rezultate.


Si mai stiu ca ma vindecam...Nu mai stiu daca mai vorbeam cu tine.In retrospect,as putea spune ca discutiile mestecate si cusute de derm ar fi trebuit sa inceteze atunci.Sa se puna punct atunci.Sau un semn de exclamare dupa fiecare cuvant urat pe care mi-l spuneai,umplandu-mi capul cu prostii astfel incat increderea de sine sa se diminueze vizibil,sa ma subestimez,sa ma fac de rusine, sa mi se umfle trupul ca un balon.


Scriam versuri ca o maniaca atunci cand am fost in vacanta cu ai mei in Delta.Pe cand imi planuiam noua viata de studenta la Litere,eliberata,instrainata de toate obsesiile(mi-as fi pastrat doar una),unde as fi cunoscut oameni cu aceleasi veleitati de scriitoare.Ma rog, tot ce ar fi de asteptat de la o adolescenta care terminase un liceu cu profil real si intra intr-un univers pe care il construia in orele de chimie cand citea pe sub masa din laborator.Dream on,pretty girl. 


        Si uite cum au trecut anii si eu ma simt in mare parte ca atunci.Desigur,m-au cladit niste experiente,niste oameni(si ce oameni!)...cafele turnate in corpuri geometrice,carti necitite si examene cu note average. Nu spun ca e vina ta,nu spun ca ceea ce am trait eu a fost maladiv si trivial,nu spun ca am ratat oportunitati si ganduri/oameni pentru a ma hrani dintr-o iubire virtuala...









9 octombrie 2011

Era frig si ploaie,eram..Acum cu siguranta nu mai sunt.


April 18

the slime of all my yesterdays
rots in the hollow of my skull

and if my stomach would contract
because of some explicable phenomenon
such as pregnancy or constipation

I would not remember you
or that because of sleep
infrequent as a moon of greencheese
that because of food
nourishing as violet leaves
that because of these

and in a few fatal yards of grass
in a few spaces of sky and treetops

a future was lost yesterday
as easily and irretrievably
as a tennis ball at twilight